O kampanji

0755A948-7C8F-11E0-8E28-316265B94067

To ni samo rdeča obleka, to je rdeče opozorilo! Bolezni srca in ožilja ter možganska kap so najmočnejši ubijalci žensk.

Ameriško združenje za srce (American Heart Association) je leta 2004 zasnovalo akcijo, kasneje pa jo je prevzela Svetovna zveza za srce (World Heart Federation), da jo sedaj slišimo po vsem svetu.

Letos se ji je pridružila tudi Slovenija, pod okriljem Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije je nevladna humanitarna organizacija civilne družbe, ki je bila ustanovljena leta 1991. Sestavlja jo 10 podružnic in 2 društvi (Ljubljana, Gorenjska, Severna Primorska, Slovenska Istra, Kras, Kočevje in Pokolpje, Dolenjska in Bela krajina, Posavje, Celje, Koroška ter Društvo za zdravje srca in ožilja Pomurje in Društvo za zdravje srca in ožilja Maribor). Društvo je član Svetovne zveze za srce (World Heart Federation) in Evropske mreže za srce (European Heart Network), s katerima redno sodeluje v večini aktivnosti programa. Osnovni namen ustanovitve in delovanja društva je osveščanje članic in članov društva ter vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije o nevarnostih, ki jih za zdravje in življenje predstavljajo bolezni srca in ožilja.

Bolezni srca in ožilja so najmočnejši ubijalec žensk po vsem svetu. So glavni vzrok umiranja in samo v Evropi predstavljajo 54% smrti pri ženskah. Dobra novica je, da lahko veliko bolezni srca in ožilja preprečimo ali vsaj prestavimo na čim kasnejše življenjsko obdobje. Slaba stran je, da so pri ženskah znaki bolezni srca in ožilja pogosto zelo neznačilni in zato nepravilno ocenjeni.

Ženske obolevajo za boleznimi srca in ožilja 10 let kasneje kot moški. Ne glede na to, da epidemiološki podatki kažejo, da so bolezni srca in ožilja v Sloveniji še vedno večji problem pri moških kot pri ženskah, moramo temu problemu pri ženskah posvetiti več pozornosti kot doslej. Še posebej se moramo posvetiti preventivi v smislu zmanjševanja zdravju škodljivih vedenjskih dejavnikov tveganja, saj so nekateri vedenjskih dejavniki tveganja bolj prisotni pri ženskah kot pri moških.

Tveganje se povečuje z menopavzo. Ženska, ki zdravo živi je v rodni dobi zaradi zaščitnih učinkov spolnih hormonov estrogena in progesterona, nekoliko zaščitena pred angino pektoris, srčnim infarktom, možgansko kapjo in drugimi boleznimi srca in žil. Vendar ta zaščitni učinek ni zanesljiv pri ženskah, ki kadijo, so debele, se premalo gibljejo, imajo zvišan sladkor v krvi ali so bolehale za sladkorno boleznijo v nosečnosti. Zaščitni učinek estrogena se po menopavzi zmanjšuje in po 65. letu starosti naravne zaščite zaradi estrogena ni več. Pomembno se poveča tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, ki jih povzroča ateroskleroza, pogosto pa se povečajo tudi vrednosti holesterola in maščob v krvi.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije načrtuje v okviru kampanje konec maja in v začetku junija 2011 vrsto aktivnosti namenjenih ženskemu srcu, ki se bodo v prihodnjih letih ohranile in dopolnjevale. Pomagale bodo ozaveščati in spodbujati k zdravemu življenjskemu slogu ter odkrivati dejavnike tveganja (nezdrav način življenja, nezdrava prehrana, premalo gibanja, nevarnosti kajenja, povišan krvni tlak, previsoka vsebnost holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, odkrivati motnje srčnega ritma) in predvsem z meritvami teh parametrov.

Povezava na: Kampanja na spletni strani Svetovne zveze za srce

Kakšen je cilj kampanje »Obleci me v rdeče«?

Kampanja »Obleci me v rdeče« (Go Red for Women) spodbuja k ozaveščenosti glede skrbi za zdravje srca in ožilja pri ženskah. Predvsem ženske nagovarja in zavezuje k spoznavanju njihovih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja ter k sprejetju odločitve in osebnih ukrepov za zmanjšanje tega tveganja.

Zakaj je rdeča obleka simbol bolezni srca in ožilja pri ženskah?

Leta 2003 so Nacionalni inštitut za srce, pljuča in kri (National Heart, Lung and Blood Institute, NHLBI), Ameriško združenje za srce (American Heart Association) in druge ameriške organizacije, delujoče na področju zdravja žensk, združile svoje moči, da bi povečale ozaveščenost glede bolezni srca in ožilja pri ženskah. NHLBI je predstavila rdečo obleko kot nacionalni simbol za to. Ameriško združenje za srce ga je povzelo in z rdečo oblekico ustvarilo simbol za skupno delovanje vseh organizacij, ki se trudijo za omejitev bolezni srca in ožilja pri ženskah.Z združenimi močmi zmoremo več!

Zakaj kampanja zadeva ženske, namesto moške in ženske?

Prve in zgodnje epidemiološke raziskave na področju bolezni srca in ožilja so bile zavajajoče v tem smislu, da so bolezni srca in ožilja predvsem težava moškega spola. Vzrok za to je bila zelo slaba vključenost žensk v te raziskave. Zapostavljenost žensk v raziskavah se je nadaljevala vse do nekaj let nazaj. Ne glede na to, da epidemiološki podatki kažejo, da so bolezni srca in ožilja še vedno večji problem pri moških kot pri ženskah, moramo temu problemu pri ženskah posvetiti več pozornosti kot doslej. Še posebej se moramo posvetiti preventivi v smislu zmanjševanja za zdravje škodljivih vedenjskih dejavnikov tveganja, saj so nekateri vedenjskih dejavniki tveganja bolj prisotni pri ženskah kot pri moških.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti žensk – pogostejši kot osteoporoza in rak skupaj. Zato je odkrivanje dejavnikov tveganja osnova za preventivno ukrepanje. Kljub temu so ženske premalo zastopane v presejalnih programih za dejavnike tveganja.

Le 55% žensk se zaveda, da so bolezni srca in ožilja njihov najmočnejši ubijalec in manj kot polovica ve kakšni so dejavniki tveganja, kot je na primer kaj je povišan krvni tlak in vrednost holesterola v krvi. Poslanstvo kampanje je tudi, da bodo ženske zavedale svojih dejavnikov tveganja za nastanek srčno žilne bolezni in da bodo lahko ukrepale za zaščito svojega lastnega zdravja, pa tudi zdravja svoje družine.

Mednarodna, svetovna kampanja za zdravje srca žensk (Go Red for Women) je posvečena preventivi, boljšemu in hitrejšemu prepoznavanju že obstoječe bolezni in dejavnikov tveganja, ki lahko privedejo do nastanka bolezni srca in ožilja pri ženskah.